Sa scoatem steagurile si alamurile pe strazi, vom avea referendum pentru introducerea votului uninominal.
Cu toate acestea, pe ecranele televizoarelor vedem mai multi pesimisti decat optimisti, unii chiar din tabara partizanilor uninominalului, care nu urmaresc altceva decat sa ne strice bucuria.
Oricat ar parea de ciudat, chiar in momentul in care Romania are nu una, ci doua sanse de a avea acest sistem de vot dorit de populatie inca de la alegerile din 2008, lupta politica risca sa compromita, ca de obicei, totul.
Iar responsabilitatea pentru un eventual esec trebuie sa fie impartita intre principalii actori angrenati intr-o competitie care subordoneaza interesul public obiectivelor electorale, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu.
Daca presedintele Traian Basescu ar fi de buna-credinta si nu ar urmari utilizarea ideii nobile a votului uninominal in campania electorala pentru europene si parlamentarele de anul viitor, ar fi de asteptat sa anuleze decretul de convocare a referendumului.
Presiunea exercitata asupra clasei politice a avut succes si, datorita acesteia, guvernul isi va asuma luni raspunderea pe legea sistemului uninominal cu compensare.
Seful statului nu-si va retrage insa decretul si va trimite si proiectul Pro Democratia la moarte, adica inapoi parlamentului, institutia care se face ca-l discuta inca din 2003. Daca nu Basescu, o va face fara ezitare Curtea Constitutionala.
Entuziasmul general ne face sa pierdem din vedere faptul ca, in ciuda sondajelor de opinie incurajatoare, oamenii ar putea sa nu iasa la vot intr-un numar suficient pentru validarea referendumului.
Si astfel vom ramane si fara votul majoritar in doua tururi, si fara „roata de rezerva”, votul mixt. Sa dam insa crezare optimistilor: referendumul va fi validat si o majoritate zdrobitoare s