» Edificiul de cult turco-tatar, realizat in stil egipteano-bizantin cu motive arhitecturale romanesti, este unic in Dobrogea.
» Covorul ce provine din insula Ada Kaleh, lucrat manual, are o vechime de peste 200 de ani, 500 de kilograme si 144 mp.
Moscheea regala din Constanta ascunde, in spatele zidurilor, o legenda impresionanta. Desi istoria il prezinta pe Regele Carol I drept initiatorul constructiei, monumentul architectural a fost zidit, pentru prima data in principalul cartier al urbei Constanta, in 1823 de catre ctitorul Afaz Hussein Pasa. Edificiul de cult, care poarta numele sultanului Mahmud al II-lea, pastreaza pana in ziua de astazi documentul de temelie care atesta faptul ca prima cladire inaltata a fost daramata, moscheea fiind reconstruita sub glorioasa domnie a Regelui Romaniei, in 1910. Proiectul coordonat de Ministerul Instructiei Publice si al Cultelor a fost finalizat in 1912, in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din orasul Constanta, ceremonia fiind facuta in prezenta conducatorului statului.
Arhitectura de exceptie
Institutia, care impune prin maretia infatisarii, reprezinta un monument arhitectonic al orasului si principalul edificiu al cultului musulman. Proiectul moscheii a apartinut arhitectului Victor Stefanescu, iar executia, ce impresioneaza prin grandoarea proportiilor, ii este atribuita marelui inventator roman, inginer Gogu Constantinescu. Edificiul este o imbinare armonioasa intre stilul egipteano-bizantin, ce se regaseste in minaret si impozanta cupola, cu unele motive arhitecturale romanesti prezente in corpul propriu-zis al cladirii. Conceptia arhitectonica nu mai apare la nicio alta moschee din zona de sud-est a Marii Negre.
De remarcat este faptul ca edificiul de cult este prima constructie din beton armat si caramida din tara noastra, soclul fiind placat cu piatra sco