Scrierea creatoare (creative writing) este inclusa in mod oficial in programele de studii din universitatile nord-americane. La fel si in Europa Occidentala. in Romania, primele incercari de felul acesta au fost facute de Gheorghe Craciun prin anii ’70 la scoala generala din Zarnesti. Printre elevii sai de atunci s-a numarat si ulterior faimosul acordeonist Fulgerica. insa „patriarhul“ scrierii creatoare este considerat Alexandru Musina, cel care ii invata „meserie“ pe studentii de la Universitatea din Brasov de peste paisprezece ani.
Nu sint multi cei care au condus sau conduc ateliere de scriere creatoare in Romania. La Bucuresti, Mircea Cartarescu, Ioana Parvulescu, Simona Popescu si Romanita Constantinescu. Liviu Papadima, in cadrul Asociatiei Erudio, ii invata sa scrie pe angajatii marilor companii. Nina Vasile se concentreaza in special asupra liceenilor. La Cluj, pionier a fost Augustin Pop, urmat apoi, in plan ramificat, de Ruxandra Cesereanu. Un alt centru reprezentativ in aceasta directie este Timisoara, unde activeaza Daniel Vighi, Viorel Marineasa si Lucian P. Petrescu. La Brasov ii avem pe Romulus Bucur, Caius Dobrescu, Andrei Bodiu si Mihai Ignat. Alina Cadariu isi desfasoara activitatea la Tirgu-Mures. La manastirea Risca monahul Adrian Urmanov conduce un atelier. Ar mai fi de mentionat Radu Macrinici. Dupa cum se observa, majoritatea indrumatorilor sint scriitori ajunsi universitari, singurii care pot sustine activitati extracurriculare in institutiile de invatamint superior.
Cum si-au dat maestrii in vileag secretele
Atelierul de creative writing de la Ipotesti a fost consecinta cistigarii unui proiect de catre Ruxandra Cesereanu, membra a Centrului de Cercetare a Imaginarului – Phantasma – din Cluj. Parteneri financiari implicati au fost Uniunea Scriitorilor din Romania (pentru proiect a pledat Gabriel Chifu) si Mem