Shlomo Sorin Rosen a fost consacrat rabin al comunitatii iudaice din Romania la 30 septembrie. Originar din Bucuresti, de doar 29 de ani, el este primul rabin, din ultimele trei decenii si jumatate, nascut in Romania. Rabinul Rosen isi propune, printre altele, atragerea cat mai multor evrei catre viata comunitara.
Un patrimoniu greu, dar nu imposibil de administrat
Divers.ro: Ce se intampla cu situatia bunurilor de patrimoniu religios din comunitatile unde nu mai exista persoane care sa aiba grija de ele? Ma refer la cimitire, sinagogi...
Shlomo Rosen: Din punct de vedere al mostenirii culturale si a mostenirii de patrimoniu, problemele sunt foarte mari, pentru ca erau 800.000 de evrei inainte de razboi, astazi mai sunt 8-10.000, poate un pic mai mult conform celor mai optimiste statistici. Mai sunt totusi si israelieni. In orice caz, este greu de administrat.
Va dau un singur exemplu pe care l-am mai oferit si cu alte ocazii: comunitatea din Satu-Mare care are in administrare 126 de cimitire, raspandite prin o multime de localitati unde nu mai exista nici un evreu. De asemenea, si sinagogi.
Federatia Comunitatilor Evreiesti (FCER) incearca in primul rand sa reabiliteze toate sinagogile din Romania care mai exista la ora actuala si sa le redea intr-un circuit cultural.
Divers.ro: E vorba si de proiectul care prevedea includerea monumentelor din Bucuresti intr-un circuit de vizitare dedicat, dupa modelele existente la Praga sau la Budapesta?
Shlomo Rosen: Se doreste ca aceste lacasuri sa fie incluse si intr-un circuit turistic. Multe din ele se vor transforma in muzee sau cel putin un spatiu amenajat in cadrul respectivei locatii care sa aminteasca de prezenta evreilor. In anumite cladiri, nu neaparat sinagogi se desfasoara si alte activitati.
Exista diverse activitati care su