Caramida si piatra aparenta au devenit modalitati accesibile de decorare a peretilor exteriori, datorita aspectului rustic pe care il confera, intalnit deseori la casele din orasele belgiene sau olandeze.
Daca acum cativa ani trebuia sa fie asezata piatra peste piatra ca sa se obtina un aspect rustic al locuintei, piatra si caramida pot parea acum autentice prin simpla montare a unor placi. Astfel, romanii se orienteaza din ce in ce mai mult catre piatra si caramida aparenta, spre beneficiul jucatorilor de pe piata de profil.
Compania Depal Invest este printre putinii producatori de caramida si piatra aparenta flexibila mozaicata de pe piata locala de profil, dupa cinci ani de la introducerea pe piata a acestor produse, inregistrand o crestere consistenta.
"Am achizitionat in 2002 know-how-ul pentru productia acestor elemente decorative si de finisaj exterior si interior. Totodata, producem si tencuieli decorative nobile structurate si mozaicate, precum si vopsele. Anul acesta productia de piatra si caramida mozaicata a avut o crestere spectaculoasa", spune Horia Bunta, asociatul firmei Delap Invest din Cluj, firma cu capital integral privat romanesc. Fabrica Delap are o capacitate actuala de productie de
300 de metri patrati zilnic de caramida si piatra aparenta flexibila mozaicata.
"Intentionam sa dublam capacitatea de productie pentru anul urmator, prin achizitionarea unei noi linii de productie. Astfel, pentru cresterea productiei de tencuieli decorative intentionam sa achizitionam un nou utilaj de mare capacitate si cu o productivitate marita", a spus Bunta.
Piatra si caramida aparenta, produse de bricolaj
Piatra si caramida aparenta reprezinta circa 30% din afacerile companiei Delap, in timp ce tencuielile decorative asigura acum circa 70% din cifra de afaceri a companiei, care s-a ridicat anul