Rata daunelor şi cheltuielile operaţionale sunt, în ţara noastră, de câteva ori mai mari faţă de alte state europene Asigurările de viaţă vor înregistra un avans rapid, în
Rata daunelor şi cheltuielile operaţionale sunt, în ţara noastră, de câteva ori mai mari faţă de alte state europene
Asigurările de viaţă vor înregistra un avans rapid, în următorii zece ani, ajungând să reprezinte 40% din piaţă, în detrimentul asigurărilor generale, a căror pondere va scădea spre 60%. De asemenea, pe măsură ce piaţa se va maturiza, companiile mari vor da mai multă importanţă profitabilităţii.
Următorii zece ani pot aduce o creştere de peste şapte ori a pieţei asigurărilor. Dacă până la nivelul anului 2006, asigurările de viaţă reprezentau sub 0,5% din Produsul Intern Brut şi cele non-viaţă 1,1% din PIB, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă din România va atinge, în 2017, nivelul de 11,51 miliarde de euro, comparativ cu 1,62 miliarde de euro în 2006, conform studiului realizat de compania de consultanţă Roland Berger Strategy Consultants.
Iar ritmul mediu anual de creştere a primelor brute subscrise de pe piaţa locală (mai ales pe segmentul asigurărilor de viaţă) îl va depăşi, până în 2017, pe cel din ţări precum Ungaria, Polonia sau Cehia. "Evaluarea a luat în calcul un scenariu moderat-optimist", a declarat Codruţ Pascu, directorul general al filialei locale a Roland Berger Strategy Consultants.
Defalcat, asigurările generale vor creşte de la 1,3 miliarde euro în 2006, nivel anunţat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), la 6,29 miliarde euro peste zece ani.
"Rata de creştere a veniturilor pe segmentul asigurărilor generale va fi mai redusă, de 16% pe an, comparativ cu 33% în perioada 2001-2006. În schimb, veniturile din poliţe de viaţă vor atinge 3,73 miliarde euro în 2017, avansul mediu anual fiind de 25%, mai scăzut cu şase