Oftalmologii atrag atentia asupra cresterii numarului persoanelor cu sindromul de ochi uscat. Solicitarea vizuala crescuta (privitul la televizor timp îndelungat sau folosirea excesiva a computerului), aerul conditionat, lentilele de contact, antidepresivele, somniferele, anticonceptionalele, multivitaminele, fumul de tigara sunt principalii factori care duc la aparitia sindromului de ochi uscat. Acest sindrom (keratita sicca) apare datorita lipsei îndelungate de lubrifiere si umidificare a ochiului. În consecinta, partile anterioare ale ochiului sufera o iritatie constanta pâna la inflamatie. In mod normal suprafata ochiului (corneea) trebuie sa fie permanent umeda. Lacrimile acopera ochiul, spalând praful si secretiile si pastrând ochiul umed. Lacrimile mai contin enzime care neutralizeaza microbii care patrund în ochi. Sindromul de ochi uscat are poate surveni ca parte a procesului de îmbatrânire, poate aparea cauza traiului într-un climat uscat, cu vânt si praf. Ochii uscati reprezinta si un simptom al unor boli generale, cum sunt lupusul, artrita reumatoida, sindromul Sjogren. "Purtare îndelungata de lentile de contact, inchiderea insuficienta a pleoapelor, diverse boli ale pleoapelor sunt ale posibile cauze. Sindromul de ochi uscat apare mai frecvent la femei, probabil datorita variatiilor hormonale", explica Gabriela Stefan, medic oftalmolog.
Semnele sindromului
de ochi uscat
Semnele sindromului de ochi uscat sunt: senzatia permanenta de uscaciune, de mâncarime si de arsura la nivelul ochilor. Aceste simptome pot fi de ajuns pentru oftalmologul dumneavoastra sa puna diagnosticul de ochi uscat. Uneori s-ar putea sa doreasca sa masoare cantitatea de lacrimi din ochi (test Schirmer).
Tratament
Sindromul de ochi uscat nu poate fi tratat cauzal, dar simptomele lui (uscaciunea, mâncarimea si arsura) pot fi ameliorate. "Oftalmologul