OLT. Autorităţile care fac parte din Colectivul de Analiză Tehnică au solicitat în ultima şedinţă a acestui organism, pe 18 octombrie, completări la documentaţia depusă de SC Electrocarbon SA pentru obţinerea autorizaţiei de mediu la investiţia de patru cuptoare de grafitare longitudinale, de tip Castner. Acest lucru se întâmplă după ce dezbaterea publică asupra investiţiei a avut deja loc, pe 10 octombrie, şedinţă la care Autoritatea de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab“ şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt nu au trimis reprezentanţi, deşi toate aceste instituţii au un cuvânt greu de spus în procedura de autorizare.
Faptul că toate aceste instituţii au solicitat, după dezbaterea publică de la CN „Radu Greceanu“, completări la documentaţia depusă de societate, unul dintre cei mai mari poluatori din Slatina şi din judeţ, ridică serioase semne de întrebare asupra corectitudinii desfăşurării acestei proceduri de autorizare, dar şi a celor anterioare. Ce să dezbaţi dacă nu ai toate datele problemei?
Solicitările vizează emisiile nedirijate
Daniela Bălşanu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, instituţia care găzduieşte şedinţele CAT organizate de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) din Craiova, a prezentat toate solicitările adresate Electrocarbon în ultima şedinţă, din 18 octombrie. ARPM Craiova, autoritatea care eliberează autorizaţia integrată de mediu şi care este singura autoritate competentă şi responsabilă în domeniu, a fost prima care a avut solicitări. ARPM a cerut Electrocarbon completări la studiul de evaluare a impactului privind emisiile nedirijate, potrivit reprezentantei APM. „Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu a solicitat completări privind stabilirea (precizarea) debitului masic pentru emisiile nedirijate, iar APM a solicitat inf