Viitorul singurului producator de explozibili din Romania, Nitroexplosives, este sumbru. Dupa ce productia de explozibili a incetat in cursul lunii ianuarie, autoritatile evita sa spuna care va fi soarta exacta a unitatii.
De saptamana trecuta, cele cinci companii de pe platforma Nitramonia Fagaras, printre care si Nitroexplosives, au intrat in lichidare voluntara. AVAS a desemnat Euroconsult Arad ca lichidator pentru aceste companii. Pe platforma Nitramonia se afla rezerva nationala de nitroglicerina, iar unele societati desprinse din aceasta se afla sub incidenta unei legi speciale, 477/2003, unde se specifica faptul ca paza ar trebui asigurata la fel ca si in cazul unei unitati militare, iar vanzarea modulelor se poate face doar prin decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Cu toate acestea, se pare ca in caietul de sarcini al lichidatorului nu se specifica nimic in legatura cu acest lucru. Mai mult, din 20 ianuarie 2007 pe platforma Nitroexplosives nu se mai fabrica explozibili. Intre timp, ca haosul sa fie total, muncitorii de la uzina fagaraseana au intrat de ieri in greva.
Desi din luna ianuarie nu se mai fabrica decat ingrasaminte, in combinatul fagarasean exista peste 30 de tone de explozivi stocati in depozite, dar si un tanc de amoniac. Cu toate ca uzina asigura o mare parte din necesarul Armatei romane de explozibili, dar si dinamita si pulberi pentru productia miniera, constructii de drumuri, chiar si pulberi antigrindina, aceasta a fost practic fortata chiar de Guvern sa-si stopeze activitatea. "Nu ne-a scos de pe piata concurenta – sustine liderul sindical Lucian Cupu –, ci faptul ca reprezentantii Guvernului au refuzat sa ne acorde marcajul CE fara de care noi nu mai puteam produce aceste materiale. Platforma Nitramonia intra in categoria capacitatilor protejate, pentru ca deservim armata, industria sarii, carier