Cererea pentru servicii bancare in mediul rural si in zonele urbane mici a crescut semnificativ in ultima perioada, desi ramane inca departe de potentialul din zonele urbane mari.
"Piata este in crestere puternica si vedem o cerere tot mai mare din mediul rural si zonele rurale mici. Desi nu este comparabila inca cu mediul urban mare, cererea din rural creste rapid", spune Cristian Tudorancea, vicepresedintele CEC responsabil cu coordonarea activitatilor pe zona de retail. CEC, ramasa in proprietatea statului dupa esecul procesului de privatizare derulat in 2005-2006, opereaza cea mai mare retea de unitati teritoriale din sistemul bancar, de circa 1.390 de unitati.
Desi marile banci de retail si-au extins rapid retelele, noile unitati au fost amplasate in general tot in mediul urban mare. BRD, care a ajuns recent sa opereze 700 de unitati, a decis la sfarsitul anului trecut sa testeze mediul rural cu un model de unitati de dimensiuni foarte mici, care pot fi facil relocate.
Si BCR, care opereaza o retea de peste 520 de unitati, ajunge sa acopere orasele de pana la 20.000 de locuitori, in timp ce majoritatea jucatorilor se opresc la orasele cu peste 50.000 de locuitori. Desi opereaza cea mai extinsa retea, CEC trebuie totusi sa parcurga procesul de reamenajare a unitatilor, in conditiile in care multe nu au fost modernizate din anii '90.
In paralele cu cererea mai mare, Tudorancea spune ca se evidentiaza si o sofisticare a nevoilor clientilor, care vor sa acceseze si alte produse decat creditele de consum.
"Clientul se uita cu mai multa atentie la timpul de servire si la calitatea serviciilor", spune Tudorancea.
Chiar daca pe piata a aparut cerere si pentru produse de economisire, el spune ca motorul cresterii in 2008 va fi creditul imobiliar-ipotecar.
In prezent CEC are peste 500.000 de clienti pentru credite, dintr-un po