Întâlnirea de ieri, de la Bucureşti, dintre premierul român Călin Popescu Tăriceanu şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a constituit prilejul propice pentru ca acesta din urmă să-i dea replica secretarului american de stat, Condoleezza Rice, în chestiunea operaţiunilor militare întreprinse de Turcia în nordul Irakului. Rice declarase că aceste operaţiuni militare nu sunt benefice şi că Turcia nu trebuie să intervină în Irak. În schimb, Erdogan a ţinut să sublinieze că „această declaraţie a secretarului american de stat, Condoleezza Rice, este deosebită.
Ea poate să vrea ca Turcia să nu organizeze operaţiuni dincolo de frontierele sale, dar decizia asupra necesităţii unei astfel de intervenţii ne aparţine. Oare oamenii nu se întreabă ce caută America de la 10.000 de kilometri să vină în Irak? Eu sunt deranjat. Cu ce a fost deranjată America de Irak?”. El a amintit, potrivit Mediafax, că Turcia a acţionat împreună cu America în Afganistan, iar SUA sunt acum în situaţia de a acţiona împreună cu autorităţile turce, în calitate de aliat strategic al ţării. „Suntem obligaţi în acest moment să facem acest pas, atât în numele păcii noastre interne, dar şi al celei internaţionale” a mai spus premierul turc.
România înţelege interesele legitime ale Turciei în Irak
La rândul său, Tăriceanu a ţinut să explice că România înţelege interesele legitime de securitate ale Turciei în Irak. „Salutăm discuţiile care vor avea loc între Ankara şi Bagdad pe acest subiect. Ceea ce ne dorim este ca această posibiliă intervenţie să fie privită prin prisma riscurilor de creare a unei instabilităţi majore politicie în regiune” a răspuns Tăriceanu la o întrebare cu privire la problema graniţei dintre Turcia şi Irak. (A.I.)
Întâlnirea de ieri, de la Bucureşti, dintre premierul român Călin Popescu Tăriceanu şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a constituit pr