Locuitorii n-ar trebui să cultive legume sau fructe în interiorul perimetrului oraşului Concentraţia mare de metale grele, plumb şi cadmiu, descoperită în solul oraşului Zalău, este
Locuitorii n-ar trebui să cultive legume sau fructe în interiorul perimetrului oraşului
Concentraţia mare de metale grele, plumb şi cadmiu, descoperită în solul oraşului Zalău, este improprie cultivării legumelor sau fructelor, întrucât o parte din compuşii toxici ai acestor metale se înmagazinează în plante. Apa e însă mult mai curată ca în alte oraşe, nefiind contaminată deloc.
Singura valoare îngrijorătoare dintre rezultatele analizelor făcute pe probele de sol, apă şi aer prelevate din Zalău este cea referitoare la plumb.
Solul oraşului conţine 31,7 mg de compuşi toxici cu plumb la fiecare kilogram de pământ. Cum valoarea maximă admisă este de 20 mg/kg, e limpede că problema e serioasă. Tot peste limită s-a situat şi cadmiul, iar zincul a fost imediat sub valoarea admisă.
Din fericire, prezenţa acestor compuşi toxici nu a fost semnalată şi în apă. Cantităţile de fenoli şi amoniu au fost zero, iar plumbul - doar 6 μg pe litru, când valoarea admisă este de 10 μg/l.
Aerul e mai curat ca la munte!
În mod surprinzător, aerul din Zalău este mai curat decât cel din Braşov, de pildă. Valorile din raportul de încercare sunt de zeci sau chiar sute de ori mai mici decât pragurile-limită de evaluare. S-au măsurat dioxidul de sulf, dioxidul de azot, monoxidul de carbon, pulberile în suspensie şi hidrogenul sulfurat.
Revenind la problema poluării solului, reamintim că orice mg de compuşi de plumb peste limita de 20 de mg/kg înseamnă legume sau fructe care dăunează sănătăţii şi prezintă riscul contaminării apei din pânza freatică.
Experţii spun că, în oraşe, dacă pe locul contaminat nu s-au operat activităţi industriale, atunci compuşii c