In avanpremiera zilei nationale a Cehiei, pe 28 octombrie, ambasadorul Petr Dokladal detaliaza pentru "Romania libera" experientele Pragai in procesul de aderare, dezbaterile pe marginea scutului antiracheta american si promovarea politicilor liberale in cadrul UE.
» Cum sunt relatiile romano-cehe in anul 2007, exista anumite afinitati din experienta comunista si procesul de aderare?
— Absolut. Nu doar la nivel politic exista simpatie si intelegere, ci si la nivel de simpli cetateni. Au fost ani foarte dificili, ce nu pot fi uitati, atat in perioada interbelica, cat si in timpul comunismului si al reprimarii Primaverii de la Praga din 1968. Iar in cadrul organizatiilor din care facem parte impreuna, UE, NATO, putem sa ne dezvoltam mai departe aceste legaturi. Suntem mai apropiati decat credem, pentru ca avem o istorie foarte similara si multe puncte comune in mentalitatea noastra, chiar daca limba este diferita. Cred ca suntem la inceputul unei noi ere in relatiile ceho-romane. In plan politic, avem mai multe asemanari decat deosebiri. In plan economic avem investitii de peste 500 milioane de euro. Comertul creste, la fel si contactele personale. Toate zborurile Czech Airlines sunt pline de oameni de afaceri, iar din cate stiu, compania aeriana va suplimenta cu inca trei sau patru zboruri, astfel incat la anul vor fi 13 curse pe saptamana intre Bucuresti si Praga.
» Ati mentionat asemanarile din plan politic, relatia stransa cu SUA ar fi o asemanare: Romania gazduieste bazele militare, iar in Cehia ar urma sa fie amplasate parti din scutul american antiracheta. Cum faceti fata criticilor Rusiei in aceasta privinta?
— Ideea construirii acestui scut antiracheta a demarat cu ani in urma, nu este o noutate. Iar Rusia a fost informata despre aceasta intentie. Noi vom face tot posibilul pentru a avea pe teritoriul ceh asemenea instalat