A luat fiinta, de curind, „Coalitia pentru universitati curate“. Organizatiile care o compun sint, cele mai multe, binecunoscute pentru implicarea lor, de multi ani deja si cu succes uneori, in asanarea mediului universitar si de cercetare de la noi. Nu stiu daca structurarea acestei noi organizatii a fost determinata de situatia grotesca de la Universitatea de Vest din Timisoara (vezi dosarele din Observator cultural si din 22), dar, daca s-a ajuns sa fie amenintat cu concedierea un cercetator care isi permite sa spuna adevaruri incomode despre sefii sai, atunci e clar ca o asemenea coalitie e necesara. Macar, asa cum bine observa Alina Mungiu Pippidi, pentru a demonstra ca nu toata lumea e murdara: din pacate, in timp ce snapanii fac legea si in unele universitati, oamenii cinstiti, cu siguranta mai multi, sint nevoiti sa ridice vocea ca sa se faca auziti.
Da, e bine ca exista aceasta coalitie. Ma tem insa ca nu va rezolva mare lucru. Sigur, probabil ca va reusi sa impiedice concedierea lui Vasile Docea, ceea ce deja e important; poate ca va reusi, de asemenea, eliminarea citorva escroci, pseudointelectuali care si-au arogat titluri si, pe baza lor, functii nemeritate. Va fi, eventual, un fel de DNA, se va ocupa de pestii cei mari si la vedere. Si e normal: cu acestia se mai poate lupta. Dar cum sa lupti, de exemplu, cu profesori care si-au facut doctorate cinstite, care sint, unii, cercetatori decenti sau chiar foarte buni si care ciupesc de peste tot: unii de la examenele de an, altii de la definitivate, de la examene de grad, sau, de ce nu, de la toate laolalta.
Nu e vorba numai de a lua bani de la candidatii la definitivat sau grad, de exemplu, desi asta se face in mod curent (secretarii stiu si fac multe; dar oare sint chiar de capul lor?), se mai poate cistiga cite ceva si facind mai putine din orele de pregatire programate si plati