Bogdan Popoiu, director general al grupului Romrecycling: Politica de dezvoltare este flexibila. Am incercat si pe partea de achizitii, cumparand Remat Sibiu in 2004, dar si cresterea organica, in momentul actual concentrandu-ne pe deschiderea de noi centre de colectare si capacitati de stocare. Romrecycling, unul dintre cele mai importante grupuri de rematuri de pe piata de reciclare a metalelor, considera ca jucatorii mari din domeniu si-au adjudecat deja piata, in timp ce companiile mici vor disparea fie prin achizitie, fie prin faliment.
Maturizarea pietei de fier vechi din ultimii ani, respectiv acapararea majoritatii fostelor rematuri de stat de catre mari companii, a redus vizibil fragmentarea.
Piata apartine acum marilor grupuri de rematuri (companii construite pe structurile vechilor centre judetene de recuperare materiale), cu cifre de afaceri de peste 100 mil. euro, jucatorii mici sau chiar mijlocii fiind amenintati cu extinctia.
Dupa multi ani in care piata de fier vechi a stat intr-un con de umbra, marile grupuri incep sa iasa la lumina, prezentand o piata matura, condusa autoritar de cateva grupuri puternice de rematuri. Jucatorii care fac piata sunt grupurile Remat Calarasi, Romrecycling, Rematholding, Remat Brasov si Rematinvest.
Acapararea pietei de fier vechi de catre aceste grupuri echivaleaza cu acapararea contractelor de pe piata, fie la cumparare, fie la vanzare. Jucatorii mici sau mijlocii care inca nu fac parte dintr-un grup au ca variante alternative achizitia de catre o companie mai mare sau mentinerea afacerilor la un nivel redus, fara mari sperante de crestere, in cazul in care nu dau faliment.
"Consider ca piata de colectare a deseurilor metalice s-a maturizat in ultima perioada, marile grupuri asigurandu-si pozitii bune pe piata de profil. Unul dintre efectele acestei maturizari ar pute