Investitorii austrieci sunt prezenti in industria alimentara locala in mare parte prin intermediul importurilor, putini dintre acestia luand decizia de deschide o unitate de productie proprie in Romania. Printre cele mai reprezentative companii cu capital austriac care au realizat un centru de productie local se numara producatorul de zahar Agrana Romania, filiala grupului austriac Agrana Zucker, cel mai mare jucator de pe piata locala a zaharului. Grupul austriac detine in prezent peste 91% din actiunile filialei locale, care detine brandurile Margaritar si Coronita.
Agrana are si o divizie specializata in productia de sucuri reprezentata de companiile Agrana Juice Vaslui si Agrana Juice Carei, care au activitati pe segmentul procesarii fructelor.
In anul fiscal 2006-2007, Agrana Romania a obtinut o productie de 38.000 de tone de zahar alb din sfecla de zahar, alaturi de care a mai rafinat 183.000 de tone de zahar brut.
Astfel, compania a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 609 mil. euro (aproximativ 173 mil. euro), cu 52% mai mare decat in 2005/2006, crestere datorata preturilor mai mari din prima parte a anului 2006, evolutiei favorabile a cursului de schimb si cresterii eficientei in productie si aprovizionarii cu materie prima, potrivit reprezentantilor Agrana. In acelasi timp, profitul companiei a crescut de peste doua ori, de la 5,5 mil. lei (1,5 mil. euro) pana la 12, 6 milioane de lei (3,5 mil. euro).
Din totalul productiei realizate insa, cel mai mare jucator de pe piata locala a zaharului a vandut anul trecut 26.000 de tone de zahar alb pe pietele externe, ceea ce reprezinta aproximativ 86% din exporturile totale de zahar alb realizate de Romania.
Daca luam in considerare faptul ca in 2006 consumul de zahar s-a situat in jurul a 560.000 de tone, consum acoperit din productia interna si din import, cu o valoare t