Fondurile de investitii inchise care strang bani prin listarea pe piata de capital, des intalnite pe pietele financiare externe, lipsesc deocamdata de pe Bursa de la Bucuresti, listarea primului fond inchis, STK Emergent, fiind asteptata spre finalul anului.
Intentiile de listare ale fondurilor inchise de investitii sunt timide, fiind conditionate de costurile ridicate de tranzactionare si de diluarea randamentului pe termen scurt cauzata de realizarea ofertei publice de titluri sub valoarea actuala a unitatii de fond.
Beneficiile listarii pe Bursa nu sunt insa de neglijat: atragerea de capital si reducerea riscului de rascumparari masive cauzate de o conjunctura negativa in piata.
"Avantajul principal al unei listari este indepartarea riscului de rascumparari masive. In plus, asigura stabilitatea surselor, favorizand o abordare de investitor pe termen lung. Acest lucru permite investirea unei parti a sumelor atrase in active mai putin lichide, dar cu potential important de crestere pe termen lung", spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Management, care administreaza fondul inchis de investitii BT Invest 1.
Pe piata activeaza opt fonduri inchise de investitii cu un total al activelor nete de peste 70 de milioane de euro, mult sub media europeana de 634 de fonduri inchise si de 78 de miliarde de euro. Singurul fond inchis care se tranzactioneaza pe o piata reglementata este Fondul Oamenilor de Afaceri, administrat pe SAFI Invest, care s-a listat de pe RASDAQ in 2000 sub simbolul XFOA. Numarul de tranzactii este redus, actiunile XFOA raportand o medie saptamanala de 11 tranzactii in ultimele sapte luni.
"Sunt multi care considera cele cinci SIF-uri echivalentul unor fonduri inchise listate, altii ar adauga si societatea Broker Cluj in aceeasi categorie", explica Radu Hanga de la BT Asset Management.
Includerea in categor