Dupa ce bancherii de la Erste si grupul petrolier OMV au adus in Romania peste 5 mld. euro pentru a-si asigura controlul asupra BCR si Petrom, in cadrul celor mai mari privatizari din economie, companiile austriece incep sa se uite tot mai atent spre proiecte pornite de la zero.
"Investitorii au venit in Romania pentru a ramane aici. In viitor vom vedea mai degraba investitii austriece de tip greenfield. Desigur, acest lucru ar putea atrage mari companii, insa cred ca infrastructura va fi un alt punct de atractie", este de parere Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei la Bucuresti.
Toate acestea vor atrage la randul lor companiile de constructii, iar sectorul energetic este un alt punct fierbinte in agenda investitorilor.
Desi in functie de valoarea capitalului social subscris cele peste 4.500 de companii austriece de pe piata acumuleaza 2,2 mld. euro, suma ce le plaseaza pe locul doi, dupa Olanda, pana in prezent, valoarea absoluta a investitiilor austriece a ajuns la peste 12 mld. euro. De ce au venit si continua sa vina austriecii in Romania?
"Principalul nostru avantaj este dat de dimensiunea pietei. Pentru aceste companii (austriece - n.r.), Romania a devenit o a doua casa, mai ales datorita faptului ca se pot baza pa bancile si pe firmele de asigurari pe care le stiu de acasa", explica ambasadorul.
Printre primele companii care au intrat pe piata romaneasca s-au numarat bancile mari si companiile de asigurari. "Pentru firmele austriece mici si mijlocii care au investit in Romania a fost foarte important ca au putut sa lucreze cu propriile banci. Daca in Austria lucrezi cu Raiffeisen, este important sa poti lucra si in Romania tot cu Raiffeisen. E o forma de reasigurare", precizeaza Martin Eichtinger.
Austriecii sunt prezenti in punctele-cheie ale economiei romanesti, in banci si asigurari, in energie, industria lemnului, rea