Reglementatorul din domeniul energetic coace cadrul legal ca tranzacţiile cu electricitate să se încheie iarăşi nesupravegheate. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Reglementatorul din domeniul energetic coace cadrul legal ca tranzacţiile cu electricitate să se încheie iarăşi nesupravegheate.
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregăteşte crearea unui nou regulament de piaţă, care va permite oricărui doritor, chiar şi fără licenţă, să intermedieze licitaţiile cu electricitate. Lipsa licenţei înseamnă automat lipsa unui control din partea ANRE, "câinele de pază", teoretic, al sistemului energetic.
La mai bine de un an după ce marilor producători de electricitate li s-a impus să vândă energia disponibilă doar prin intermediul bursei de energie administrate de OPCOM, adică în mod transparent, lucrurile s-ar putea schimba radical. Adică, ne-am putea întoarce la situaţia existentă până la mijlocul anului trecut, când contractele de cumpărare a electricităţii ieftine se încheiau "pe sub mână", la preţuri şi în condiţii preferenţiale.
Prin Ordinul 408/2006 al fostului ministru al economiei, Codruţ Şereş, companiile Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Craiova, Turceni şi Rovinari au fost forţate să vândă întreaga cantitate angro de electricitate disponibilă "obligatoriu pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) administrată de OPCOM, în vederea accesului în mod transparent la energie electrică". Mai mult, preţurile de adjudecare a licitaţiilor au devenit publice începând cu luna februarie a acestui an, tot într-un exerciţiu de transparentizare a pieţei.
Metode confuze de restructurare, ţel precis
Metoda transparentă nu pare însă a fi pe placul tuturor. ANRE, instituţie care creează regulile pieţei de energie şi care urmăreşte îndeplinirea acestora, a