Excentricitate
Straniul poet Ion Gheorghe (astăzi retras din viaţa publică şi aproape complet uitat) a făcut de mai multe ori tentativa de a descifra presupuse inscripţii dacice de pe vechi monede, statuete etc. şi de fiecare dată a fost ironizat de unii scriitori (despre monede se spunea că sunt romane, nu dacice, despre statuete că nu sunt statuete, ci bucăţi de stâncă cioplite şi zgâriate de intemperii ş.a.m.d.). Ion Gheorghe nu s-a descurajat. De curând i-a apărut o carte ciudată, greu clasificabilă, Eponimatele eternităţii în Tăbliţele de plumb, cuprinzând "decriptări" ale inscripţiilor de pe câteva din "tăbliţele de plumb"descoperite de un arheolog, Dinu V. Rosetti. Poetul n-a văzut acele tăbliţe, ci "un număr de şpalturi scoase de pe ele", pe care i le-a încredinţat înainte de 1989 Dinu V. Rosetti însuşi. "Mai târziu - povesteşte Ion Gheorghe - eu mă aruncai timp de câţiva ani într-acele şpalturi care, după atâta sucire şi răsucire la tot felul de intensităţi de lumină, cum învăţasem de la statuetele mele, se şterseră, căpătară aspect confuz. Am apucat să public ceva despre una din tăbliţe, însă nu ne-a băgat nimeni în seamă." Acum ne este oferită, în sfârşit, totalitatea descifrărilor operate de poet.
Din nefericire, însă şcel puţin pentru mineţ, toate aceste decriptări rămân ininteligibile:
"BENDA THARTARI, Oieriţa (păstoriţa) irotie, hierodulă sacră, de Thrakia, de Thoronta DONECIA, Dunăreana supranumită Daka Benda Kraia. Toponimele: TARTARIA, TRAKIA, THORONTA, DONECIA, BANATA, THORIA (TURIA) susţin faptul că ne aflăm în faţa unei formaţiuni de şase Bendise ale ţării Dakia Krăia Benda de Cogaion, pornire fiind Munţii Piatra Craiului. Le-a urmat grupul de Bendise păstoriţe Minerve Irotise."
Mult mai inspirată şi mai demnă de interes mi se pare, în continuare, descifrarea de către poet, cu mijloace poetice, a tot ceea ce evocă,