Austriecii domina autoritar sistemul bancar, fiind cel mai puternic investitor dupa cota de piata detinuta.
Doua din primele trei banci din sistem sunt detinute de grupuri financiare austriece, in timp ce in topul primilor zece jucatori de pe piata isi face loc inca un nume austriac. In aceste conditii, Viena are un cuvant greu de spus in formularea deciziilor strategice pentru sistemul bancar romanesc, chiar daca numarul jucatorilor austrieci este destul de redus, pe o piata de circa 40 de banci.
Austria s-a asezat in fotoliul de lider al investitorilor straini din sistemul bancar in 2005, cand grupul Erste a castigat licitatia pentru BCR, cea mai mare banca din sistem, si a ajuns astfel sa controleze circa 25% din piata.
Raiffeisen Bank, filiala unui alt mare grup austriac, se mentine de mai multi ani pe pozitia a treia in sistem, in functie de activele detinute, cu o cota de circa 9-10%.
Deciziile tactice ale bancilor din ultimii ani, de a externaliza o parte din portofoliile de credite pentru a evita partial costurile impuse de reglementarile BNR, fac tot mai dificila calcularea unor cote de piata exacte. Oricum, dominatia austriecilor este clara.
Cel de-al treilea grup austriac prezent in topul primilor zece jucatori pe piata locala este Volksbank. Plecand de la zero in urma cu sapte ani, Volksbank si-a facut loc in top ten anul acesta, in urma unei strategii agresive de crestere pe piata de retail.
Datele BNR de la sfarsitul anului trecut arata ca bancile austriece controlau ceva mai mult de 37% din activele din sistem. Practic, grupurile austriece concentreaza mai mult de jumatate din activitatea pe piata locala a bancilor straine, in conditiile in care, potrivit datelor BNR, institutiile de credit cu capital majoritar strain detineau 73% din activele din sistem.
Grupurile austriece participau la sfarsitul