Două americance stăpânesc spaţiul în prezent. Pamela Melroy, colonel în armata americană, şi Peggy Whitson, prima femeie care conduce un avanpost orbital de pe Staţia Spaţială Două americance stăpânesc spaţiul în prezent. Pamela Melroy, colonel în armata americană, şi Peggy Whitson, prima femeie care conduce un avanpost orbital de pe Staţia Spaţială Internaţională, se află la comanda celor două nave spaţiale care navighează pe orbita terestră.
Colonel în rezervă în armata americană, Pamela Melroy are 46 de ani şi se află de marţi la comanda navetei Discovery, lansată în spaţiu de Centrul Spaţial Kennedy, Florida. Ea a ajuns ieri la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde urmează să rămână pentru zece zile, împreună cu cei şase astronauţi de la bordul navetei.
Odată sosită pe ISS, Pamela a fost întâmpinată de Peggy Whitson, 47 de ani, prima femeie din istoria cuceririlor spaţiale care comandă un avanpost orbital al ISS. A fost o întâmplare că ambele femei-astronaut au fost trimise împreună, în misiune, pe aceeaşi staţie spaţială internaţională. Un raport al Agenţiei Spaţiale Americane arată că din corpul astronauţilor de la NASA fac parte 73 de bărbaţi şi numai 18 femei, ceea ce înseamnă un procentaj de 20%.
46 de femei în spaţiu
Pentru a deveni comandant de navetă spaţială, aspiranţii trebuie să aibă la activ cel puţin o mie de ore de zbor, efectuate la bordul avioanelor militare. În ceea ce priveşte numărul femeilor care practică această meserie, ele pot fi numărate pe degetele de la o mână. În America, de exemplu, mai puţin de cinci femei ies pe porţile şcolilor de pilotaj ale aviaţiei americane.
Comandantul de bord al unei navete spaţiale trebuie să execute manevre de pilotaj dificile, să ştie să amareze pe orbita staţiei spaţiale, la cel puţin 340 km deasupra Pământului şi să readucă naveta spaţială la sol la sfârşitu