Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, a inaugurat ieri o nouă construcţie destinată integrării persoanelor cu dizabilităţi. Primăria de sector a încercat permanent prin directorul Florin Vasile să ofere persoanelor asistate condiţii cât mai apropiate de cele ale unei familii şi ale unor vieţi normale. Centrele în care erau internate persoane instituţionalizate au fost „sparte” în altele mai mici sau persoanele care se puteau întreţine singure au fost mutate în locuinţe normale, chiar dacă au fost ajutate de asistenţi sociali.
Proiectul inaugurat ieri a început acum doi ani şi a costat peste 800.000 de euro şi oferă servicii la standarde europene pentru persoanele cu dizabilităţi de ordin mediu. Primarul Negoiţă a anunţat înfiinţarea a trei servicii pentru astfel de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 85 de ani. "Au fost înfiinţate două locuinţe protejate, "Sf. Andrei” şi „Sf. Paraschiva" - destinate unui număr de 20 persoane adulte cu dizabilităţi, fiecare locuinţă oferind servicii pentru maxim zece persoane, complexul de servicii "Unirea"- care se adresează în mod direct unui număr de 25 de persoane cu dizabilităţi, precum şi centrul de îngrijire şi asistenţă "Floarea Speranţei" - care se adresează unui numar de 50 de persoane", a spus Negoiţă, în conferinţă de presă.
"Scopul acestui proiect este creşterea calităţii vieţii persoanelor adulte cu dizabilităţi, diminuarea izolării sociale, creşterea şanselor de reintegrare socială, precum şi menţinerea acestora în contextul familial şi social şi, nu în ultimul rând, modificarea atitudinii comunităţii faţă de problematica persoanelor cu dizabilităţi", a adăugat primarul.
Potrivit lui Negoiţă valoarea totală a proiectului a fost de 869.764,63 euro, o parte din banii necesari, 586.216 euro, provenind din fonduri nerambursabile externe, în cadrul programului PHARE, iar cealaltă parte, de 283.548,63