Nordul ţării e cufundat în metale grele, iar poluarea solului poate afecta grav sănătatea copiilor. Testele de mediu comandate de "Adevărul Verde" au scos la iveală un crud adevăr: solurile Nordul ţării e cufundat în metale grele, iar poluarea solului poate afecta grav sănătatea copiilor.
Testele de mediu comandate de "Adevărul Verde" au scos la iveală un crud adevăr: solurile ţării sunt pline de substanţe toxice pe bază de plumb, zinc sau cadmiu. Implicaţiile poluării solului sunt foarte grave, mai ales în ceea ce priveşte sănătatea copiilor cu vârste cuprinse între unu şi şapte ani. În Satu Mare, de pildă, concentraţiile sunt cel puţin duble faţă de limita admisă.
Determinările efectuate pe probele de apă şi sol prelevate din centrul oraşului Satu Mare, mai precis Piaţa dr Vasile Lucaciu şi străzile adiacente, arată de patru ori mai mult plumb şi de două ori mai mult zinc decât limita admisă de normele internaţionale.
Astfel, compuşii toxici de plumb reprezintă 85,2 mg din fiecare kilogram de sol, când maximul admis ar fi de numai 20 mg/kg. Zincul, de asemenea, a fost găsit în proporţie de 220 mg/kg, când limita este de 100 mg/kg.
Aerul şi apa sunt acceptabile
Tot la Satu Mare, valorile noxelor din apă sau aer nu au depăşit limitele admise la niciunul dintre parametrii măsuraţi. S-au măsurat fenolii, plumbul şi amoniul din ape, singura valoare mai "măricică" fiind cea de plumb, care a înregistrat 4 μg la fiecare litru de apă (ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea maximă de 10 μg/l). Pentru aer s-au determinat cantităţile de dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon, pulberi în suspensie şi hidrogen sulfurat, dar nicăieri nu s-au depăşit valorile maxim admise, cifrele reale fiind de zeci de ori mai mici decât limitele.
La Baia Mare, plumb şi în sol, şi în apă
Cifrele poluării cu plumb înregi