Kronospan, Holzindustrie Schweighofer si Egger sunt trei dintre numele grele ale industriei europene a prelucrarii lemnului si toti trei au decis sa-si dezvolte capacitati de productie pe piata locala.
Fie ca au intrat prin achizitii sau au mers pe varianta constructiei de la zero a unei unitati de productie, jucatorii austrieci par ca isi gasesc in Romania terenul propice pentru cresterea afacerilor.
Exemplul cel mai clar este al grupului Egger care a demarat la finalul anului trecut cea mai mare investitie din tot grupul, estimata la jumatate de miliard de euro, la Raduti, care este in acelasi timp si cel mai mare greenfiled din prelucrarea locala a lemnului. O parte importanta a lucrarilor de constructie s-a concretizat deja, fabrica urmand sa fie inagurata, conform planului, la inceputul anului 2008.
Egger va produce aici in faza initiala PAL (placi aglomerate din lemn) brut si PAL melaminat.
Tatonarile pietei locale au inceput in urma cu mai bine de sapte ani, cand au inceput sa activeze la nivel de reprezentanta, iar in exercitiul financiar mai 2006 - aprilie 2007, compania a realizat vanzari de peste 40 mil. euro pe piata interna.
Reprezentantii Egger estimeaza piata de PAL melaminat din Romania la 160 mil. euro, cu un volum de vanzari de 35 de milioane de metri patrati. Potrivit acestora, piata a crescut anul trecut cu 10-15%, iar anul acesta estimeaza o crestere similara.
Decizia Egger de a intra printr-un greenfield in Romania s-a facut dupa ce compania a cochetat cu ideea achiztiei fabricilor pe care italienii de la Gruppo Frati le aveau la acea vreme la Sebes.
Unitatea de productie de PAL si cea de MDF (placi din fibre de densitate medie) a fost in final adjudecata pentru 200 mil. euro de rivalul austriac Kronospan, care si-a asigurat o pozitie confortabila in industrie.
Kronospan a devenit astfel cel mai ma