Peste 40% din analiştii care se uită la piaţa din Europa de Est mizează pe o slăbire a leului. Variaţiile ratei de schimb ale monedei naţionale sunt din nou în atenţia oamenilor de afaceri Peste 40% din analiştii care se uită la piaţa din Europa de Est mizează pe o slăbire a leului.
Variaţiile ratei de schimb ale monedei naţionale sunt din nou în atenţia oamenilor de afaceri şi a analiştilor financiari. Dacă primii subliniază că mişcările cursului de schimb sunt o piedică în dezvoltarea afacerilor, economiştii văd, în următoarele şase luni, o posibilă depreciere a leului.
Evoluţia cursului de schimb este indicată, din nou, ca fiind principalul risc asupra activităţii companiilor. Un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) arată faptul că şi în luna octombrie rata valutară este elementul cu cel mai puternic efect limitativ asupra activităţii din sectoarele economice analizate.
"Opinii în acest sens au fost formulate de circa 19% din managerii intervievaţi, aparţinând în principal industriei de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari (în proporţie de 68%) şi industriei textile, de confecţii, pielărie şi încălţăminte (33%)", arată studiul băncii centrale.
Riscul deprecierii leului se accentuează
Riscul deprecierii monedei naţionale nu este subliniat numai de managerii din ţara noastră, ci şi de analiştii străini.
Institutul de cercetare economică din Germania (ZEW) arată faptul că, din 70 de analişti străini, 42,9% mizează pe o depreciere a leului românesc în următoarele şase luni.
Prin comparaţie, numai 30,9% din economiştii străini văd o apreciere a monedei naţionale în intervalul menţionat.Totuşi, comparativ cu sondajul efectuat de ZEW în luna septembrie, numărul opiniilor pesimiste s-a redus cu 2,3 puncte procentuale.
Unul dintre motive ar putea