Cercetatorii de la Universitatea Pontificala Catolica din Santiago de Chile au descoperit, in urma unor experimente pe soareci, ca neutralizarea unei zone din creier scade dependenta de substante toxice, a publicat in editia sa de vineri revista Science, informeaza Reuters.
Savantii chilieni au anuntat ca au identificat zona din creier, denumita cortexul insular sau insula, care filtreaza informatiile ce tin de starea si nevoile fiziologice ale corpului. Aceasta zona este responsabila si de dependenta organismului de substante nocive, sustin cercetatorii chilieni, a caror descoperire poate fi un prim pas spre vindecarea dependentelor si in cazul oamenilor.
Un studiu anterior, la care au fost analizate cazurilor a 19 persoane, care suferisera leziuni chiar in aceasta zona cortexului insular si erau fumatoare la data cand au suferit aceste afectiuni, a aratat ca 12 dintre subiecti au renuntat la fumat foarte repede dupa accidente. Ei au precizat ca nu au mai simtit nevoia sa fumeze.
Experimentul a constat in injectarea in creierul soarecilor dependenti de amfetamina a unei substante care a anesteziat insula pentru mai multe zeci de minute. In aceasta perioada dependenta cobailor de amfetamine a disparut.
"Acest rezultat ne indica noua ce parte a creierului proceseaza informatiile despre nevoile fiziologice ale corpului" a declarat Fernando Torrealba, seful echipei de cercetatori.
In a doua faza a experimentului, echipa de neurologi chilieni a injectat in creierele cobailor litiu, un medicament folosit in tratarea bolilor mentale, care are drept efect secundar provocarea de dureri abdominale. Cobaii s-au asezat pe burta dand semne de dureri abdominale.
Altor cobai carora mai inati le-a fost neutralizata insula si apoi li s-a injectat litium nu au manifestat aceleasi simptome.
Acest experiment