Liberalii sunt siguri că nicio formaţiune parlamentară nu va depune o moţiune de cenzură după ce guvernul îşi va angaja răspunderea asupra proiectului privind introducerea votului
Liberalii sunt siguri că nicio formaţiune parlamentară nu va depune o moţiune de cenzură după ce guvernul îşi va angaja răspunderea asupra proiectului privind introducerea votului uninominal. Cu toate acestea, şansele ca legea schiţată de Asociaţia Pro Democraţia să intre în vigoare în forma adoptată de Comisia electorală sunt minime.
Liderii PNL se bazează pe faptul că partidele nu vor risca să se compromită prin iniţierea unei moţiuni de cenzură în condiţiile în care electoratul optează, în sondaje, în proporţie de aproape 90 la sută pentru uninominal. Ei au avut şi câteva "schimburi de opinii" cu reprezentanţii PRM şi PSD pe această temă, fiind asiguraţi că Executivul nu va fi doborât.
Problema liberalilor rămâne, însă, intrarea în vigoare a legii Pro Democraţia, având în vedere că, potrivit PD, preşedintele Traian Băsescu va cere reexaminarea articolelor referitoare la uninominal în sensul introducerii sistemului pur în locul celui mixt.În această situaţie, textul va fi dezbătut din nou de Comisia electorală şi apoi supus votului plenului reunit al celor două Camere.
Procedura s-ar putea prelungi la nesfârşit, aşa cum s-a întâmplat înainte ca şeful statului să dea ultimatumul de organizare a referendumului. Liberalii nu au încă un plan pentru a evita blocarea legii, însă intenţionează să folosească episodul ca armă electorală împotriva PD.