Tramvaiul s-a nascut in Statele Unite, in secolul XIX. Primele tramvaie erau trase de cai, iar costurile de exploatare erau ridicate. In 1832, primul tramvai circula pe ruta New York Harlem, pentru ca mai apoi inventia sa ajunga si in Europa in Franta, apare in 1837.
Din 1873, au inceput sa circule tramvaie cu aburi, iar prima linia electrica a fost data in exploatare la Budapesta in 1890, pe baza unui sistem dezvoltat de Simens. Multe orase au ezitat sa adopte acest sistem pentru ca edilii lor se temeau de prezenta firelor electrice suspendate, preferand sistemele vechi de tractiune.
Tramvaie cu cai in Bucuresti
Capitala Romaniei a avut primele tramvaie din 1872, cand o societate cu capital britanic a instalat prima linie de tramvai pe ruta Cimitirul Sfanta Vineri, Gara de Nord, Bariera Mosilor. Au urmat destul de repede alte trasee: Nr. 2 (Bariera Calarasilor Piata Victoriei), Nr. 3 (Piata Victoriei Bufet), Nr. 4 (Piata Sfantu Gheorghe Lanariei), Nr. 5 (Piata Sfantu Gheorghe Bariera Dorobantilor) etc.
Tramvaiele au fost bine primite de clasa de jos, mai deschisa la nou cand venea vorba de transportul public, asigurat pana la 1873 de omnibusuri, mici si neconfortabile. La inceput, s-au inregistrat numeroase incidente, tramvaiele sareau de pe sine la curbe, moment in care lumea cobora si contribuia la punerea pe liniile metalice a tramvaielor.
Au existat si nemultumiri. Cei care protestau cu voce tare erau birjarii care-si vedeau amenintata afacerea de dezvoltarea transportului public scandalul a luat amploare in 1891 cand a aparut prima linai de tramcare un soi de tramvaie mai mari si luxoase. Apoi, ar mai fi protestat si caii daca ar fi putut... Animalele erau biciuite zilnic din cauza cocoaselor orasului. Mai toate traseele aveau un deal de suit, iar cei doi cai nu faceau fata efortului, fiind struniti di