Peştera Bolii, Cetatea Băniţa şi Turnul Crivadia, de pe raza comunei Băniţa, situată la 15 kilometri de Petroşani, sunt mai cunoscute în străinătate decât la noi în ţară. Trei Peştera Bolii, Cetatea Băniţa şi Turnul Crivadia, de pe raza comunei Băniţa, situată la 15 kilometri de Petroşani, sunt mai cunoscute în străinătate decât la noi în ţară.
Trei obiective turistice, cu mare încărcătură istorică, despre care puţini ştiu, situate în comuna Băniţa din judeţul Hunedoara, oferă toate motivele pentru a fi vizitate în cadrul unei minivacanţe cum ar fi cea de weekend.
Peştera Bolii, Cetatea Băniţa şi Turnul Crivadia, de pe raza comunei Băniţa, situată la 15 kilometri de Petroşani, sunt mai cunoscute în străinătate decât la noi în ţară, dovadă stă şi faptul că dintre turiştii care le-au vizitat în acest an, aproape trei sferturi au fost din Franţa, Austria, Germania sau Ungaria.
Peştera Bolii, cu o suprafaţă de 10 hectare, este o rezervaţie naturală, intrarea fiind făcută pe sub o arcadă săpată în munte ce are înălţimea de 46 de metri, iar din interiorul său izvorăşte pârâul Galbina. Obiectivul turistic se găseşte la numai 150 de metri de şoseaua Petroşani - Haţeg (DN 66), iar în 1928 a devenit prima peşteră din ţara noastră care a beneficiat de iluminat artificial.
Zeci de ani a fost abandonată, însă o asociaţie ecologică din Valea Jiului a reuşit după un an de zile de muncă să o redea circuitului turistic, în anul 2006. Datorită frumuseţii, în peşteră au fost turnate mai multe secvenţe pentru filmul "Legenda Nibelungilor".
Emeric Suhanek, preşedintele Asociaţiei de Ecologie Petro Aqua, care a lucrat la restaurarea peşterii, spune că producătorii filmului au fost profund impresionaţi de măreţia peşterii.
După redarea în circuitului turistic, Peştera Bolii a fost gazda mai multor evenimente: o nuntă, un botez şi chiar un concert d