Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a reluat intr-un interviu pentru televiziunea NIT, criticile la adresa autoritatilor din Romania, apreciind ca acestea nu ar percepe Republica Moldova ca o tara independenta, suverana si integra.
El a spus ca la primele intrevederi avute cu presedintii romani Ion Iliescu si Traian Basescu, acestia au formulat o serie de principii ale relatiilor bilaterale, la care au renuntat ulterior.
Potrivit BBC, receptionat de Rador, presedintele Republicii Moldova a dat de inteles ca atitudinea fata de Chisinau ar putea avea valente electorale: "Presedintii Romaniei, fiind alesi direct de popor, tin cont si de acest lucru". In opinia lui Vladimir Voronin, pana la 12 procente dintre romani ar avea interese legate de proprietatile detinute pana in 1940 de rudele lor in Republica Moldova.
Acesti romani ar dori "Marea Unire, pentru a putea prelua aceste proprietati". Mai mult, Voronin a calificat in termeni ironici pozitia potrivit careia in Republica Moldova s-ar vorbi limba romana si nu cea moldoveneasca. "Noi am fost si suntem moldoveni, noi am vorbit si o sa vorbim moldoveneste.
Conducerea Romaniei trebuie macar in aritmetica sa se clarifice", a spus presedintele Voronin, explicand ca acum 650 de ani, Stefan cel Mare era moldovean; "Nu avea cum sa fie roman, in conditiile in care statul roman nu se formase inca", a adaugat liderul de la Chisinau.
In ultima perioada, relatiile dintre Romania si Republica Moldova s-au deteriorat din ce in ce mai mult. In urma cu doua saptamani, mai multe delegatii din Romania nu au fost lasate sa treaca granita, pentru participa la sarbatoarea Chisinaului.
La inceputul anului, autoritatile de la Chisinau au respins ideea deschiderii a doua consulate in Republica Moldova, la cererea Romaniei, care a introdus vize pentru cetatenii moldove