Astra Film Fest
Un studiu INSOMAR arata ca telespectatorii romani prefera sa vada in prime-time, printre altele (adica stiri, filme si show-uri de divertisment) si cate un film documentar. O optiune deloc surprinzatoare, caci gustul publicului de la noi pentru acest gen de film a fost “educat” cu timpul de catre canale “de nisa” de tipul Discovery Channel.
Pe aceste posturi vedem insa filme realizate dupa o “reteta” comerciala, un infotainment bine facut, dar care risca la un moment dat sa devina plictisitor. Astra Film Fest propune un alt gen de filme documentare. Filme de autor. Filme pe care nu le veti vedea nici la Discovery, nici la TVR (si din cauza faptului ca ei refuza sa lucreze cu producatorii independenti).
De fapt, nu le puteti vedea decat la Sibiu pe parcursul celor 7 zile de festival. Iar de anul acesta cinci dintre ele le puteti viziona si pe Internet, pe site-ul festivalului.
Este vorba despre doua filme ale lui Dumitru Budrala, unul mai vechi (La drum) si altul mai nou (Blestemul Ariciului), un film despre “cazul Tanacu”, un documentar al lui Michael Yorke despre eunucii din India (Eunuchs, India third gender) si un amuzant si in acelasi timp dramatic film polonez (The Fat to Bad, The Slim to the Ball).
Filmele: o selectie impecabila
Proiectiile incep la 10 dimineata si se termina dupa miezul noptii. La primele editii durau pana dimineata. In cele patru zile cat am stat la Sibiu am vazut 9 filme si vreo 5 jumatati. Avantajul la documentare este poti sa mai intri si sa mai iesi din sala (pentru a fuma o tigara si a bea un pahar de vin la club) fara sa pierzi “actiunea”. Recuperezi pe parcurs.
Mi-am dat seama ca durata “optima” a unui documentar este, totusi, cea stabilita de televiziuni, adica in jur de 50 de minute. Dupa o ora, daca nu ai “antrenament” si subiectul nu e foarte “ta