Bruxelles-ul nu consideră însă că moldovenii au făcut destule progrese să merite un cadru special de cooperare. Miniştrii afacerilor externe ai Ungariei, Poloniei, Slovaciei şi Republicii Bruxelles-ul nu consideră însă că moldovenii au făcut destule progrese să merite un cadru special de cooperare.
Miniştrii afacerilor externe ai Ungariei, Poloniei, Slovaciei şi Republicii Cehe au lansat un apel Uniunii Europene să formuleze un nou cadru de cooperare cu Republica Moldova ca recompensă pentru politica sa de reforme.
Reprezentanta Comisiei Europene, Hilde Hardeman, a declarat, după reuniunea Comitetului de cooperare Republica Moldova-UE, că autorităţile de la Chişinău au înregistrat progrese în implementarea Planului de Acţiuni, dar acestea nu sunt încă suficiente.
"Uniunea Europeană trebuie să ţină seama de ritmul progresului, de eforturile Republicii Moldova şi de împlinirile sale concrete", se arată în declaraţia comună a miniştrilor de externe ai Grupului de la Vişegrad, reuniţi, joi, la Stirin, în apropiere de Praga. "Vrem să discutăm cu partenerii noştri europeni despre mijloacele de a accelera cooperarea cu Republica Moldova şi despre tipul de cadru legal convenabil", a declarat şeful diplomaţiei slovace, Jan Kubis.
"Acesta s-ar putea concretiza într-un nou plan de acţiune, dar am vrea puţin mai mult pentru a marca progresele făcute". În timp ce problema unei viitoare extinderi europene îi divizează profund pe Cei 27, Republica Moldova doreşte să obţină un acord de asociere cu UE, în care speră să devină într-o zi membră. Miniştrii Grupului de la Vişegrad s-au mai preocupat de modalităţile de flexibilizare a regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, în perspectiva viitoarei extinderi a spaţiului Schengen care, până la sfârşitul anului, va facilita circulaţia europenilor, dar o va complica pe cea a neeuropenilor.