Liderul de la Kremlin compară disensiunile dintre Rusia şi SUA cu criza rachetelor din anii "60, dar numai din punct de vedere tehnic. La încheierea summitului UE-Rusia de la Mafra, Portugalia, Liderul de la Kremlin compară disensiunile dintre Rusia şi SUA cu criza rachetelor din anii "60, dar numai din punct de vedere tehnic.
La încheierea summitului UE-Rusia de la Mafra, Portugalia, preşedintele rus, Vladimir Putin, a evitat o confruntare cu europenii, subliniind importanţa relaţiilor comerciale şi arătându-se chiar moderat în criticarea scutului antirachetă american. Relaţiile între cele două părţi au părut mai destinse, fiecare dintre ele făcând mici concesii în privinţa unor subiecte de dezacord.
Cu toate că a făcut o comparaţie între disensiunile stârnite de scutul antibalistic al SUA cu criza rachetelor cubaneze din 1962, pe plan "tehnologic", Putin a declarat că o situaţie precum cea de atunci nu se mai poate repeta, deoarece Washingtonul nu mai este inamicul, ci partenerul Rusiei, şi pentru că este "prieten" cu preşedintele George W. Bush.
De mai mult timp, Rusia se opune amplasării bazelor de rachete în ţări europene aflate până nu de mult în sfera de influenţă sovietică.
În 1962, SUA şi URSS au fost la un pas de război, când americanii au descoperit că sovieticii amplasaseră baze de rachete în Cuba, de unde le-ar fi putut ataca teritoriul. Criza a fost evitată când liderul sovietic, Nikita Hruşciov, a acceptat să retragă bazele în schimbul garanţiei, din partea SUA, că nu vor ataca Cuba comunistă.
Preşedintele Putin a afirmat că, din punct de vedere tehnic, ameninţarea la adresa graniţelor Rusiei este similară cu cea la adresa Statelor Unite de atunci. "Nu e la fel şi nu suntem duşmani. Îl pot numi pe preşedintele Bush prietenul meu. Dar noi am avansat nişte soluţii şi nu am primit răspunsul la ele până acum", a mai spus