Titlurile vor fi oferite spre cumpărare asociaţilor, care au drept de preempţiune
În toate contractele, RAAPPS este acţionar minoritar şi poate vedea, o dată pe an, activele
Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) cedează participaţiile minoritare pe care le deţine la circa 20 de firme (unele, alături de Gino Iorgulescu, fraţii Păunescu şi Dan Besciu, patronul companiei Euroconstruct Trading), acţiunile deţinute de regie urmând a fi vândute acestora sau la licitaţie publică. RAAPPS are contracte de asociere în participaţiune cu aproximativ 20 de firme, dar veniturile obţinute de instituţie din activitatea acestora sunt reduse, motiv pentru care va renunţa la acţiuni, a spus secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, citat de Mediafax.
Titlurile vor fi oferite spre cumpărare acţionarilor majoritari, care au drept de preempţiune asupra participaţiilor minoritare, sau scoase la licitaţie în cazul în care aceştia refuză achiziţia. „Avem asocieri în participaţiune cu diverse societăţi comerciale, unele încheiate de peste zece ani, contracte «premaritale» făcute inteligent, care nu ne permit să ieşim din chingi deoarece dacă regia divorţează, nu mai are ce anume să partajeze.
În toate contractele suntem minoritari şi avem eventual dreptul să mergem o dată pe an, ca să vedem activele pe care le înregistrează terţii. Evaluăm acum situaţia şi vom oferi asociaţilor acţiunile noastre, iar dacă aceştia nu vor dori să le cumpere, vom vinde titlurile la licitaţie”, a spus şeful Secretariatului General al Guvernului, în subordinea căruia funcţionează RA-APPS.
Dan Besciu, unul dintre principalii acţionari ai Euroconstruct Trading, a arătat că, la complexul Muntenia din Snagov, unde este asociat cu RAAPPS, au fost realizate investiţii de circa două-trei milioane euro şi că nu cunoaşte care ar putea fi valoarea participaţiilor regiei. E