Motivul alegerii: volatilitatea actiunii in aceasta saptamana. Cotatia Merrill Lynch, una dintre cele mai importante case de brokeraj din Statele Unite, a intrat in picaj dupa publicarea rezultatelor financiare trimestriale. La numai o zi distanta insa, actiunea s-a refacut spectaculos ca urmare a speculatiei unei demisii la varf.
Miercuri, 24 octombrie, inainte de deschiderea pietei, Merrill Lynch a facut publice rezultatele financiare trimestriale: o pierdere de 2,85 dolari pe actiune, primul trimestru “pe minus” din ultimii 6 ani. Pierderea neta a fost de 2,3 miliarde de dolari, aceasta incluzand un “write-down” in valoare de 7,9 miliarde datorat pierderilor din piata sub-prime.
Ca urmare, cotatia Merrill Lynch a scazut cu 5,81% la 63,22 dolari in sesiunea de joi. In ziua urmatoare scaderea a continuat, Merril Lynch incheind sesiunea de tranzactionare cu -3,67%, la 60,90 dolari.
Vineri, 26 octombrie, cotatia Merril Lynch a inregistrat un rebound de 8,52% la 66,09 dolari.
Motivul: anuntul facut de CNBC cum ca Stan O’Neal, CEO, va fi fortat sa demisioneze.La prima vedere, cresterea pare justificata mai ales ca Wall-Street-ul, de obicei, pare sa vada cu ochi buni schimbarile de management la varf, mergand pe principiul “raul i se imputa fostului sef, in timp ce noul sef are toate sansele sa schimbe lucrurile in bine”.
Insa, e posibil ca nu numai acest aspect sa fi contribuit la rebound-ul cotatiei Merrill Lynch.
Am facut cateva calcule: daca nu ar fi fost criza din sub-prime, care a dus la acele 7,9 miliarde de dolari pierderi asumate, compania ar fi castigat 5,6 miliarde, adica 6,94 dolari pe actiune. Ceea ce ar insemna ca profitul ar fi fost cu peste 100% mai mult decat cel de acum un an, cand Merrill a castigat 3,14 dolari pe actiune.
Sigur, calculul este imprecis, mai ales datorita