Campania ziarului "Adevărul" referitoare la gradul de poluare a solului sau atmosferei, în diverse zone din ţară, provoacă vii polemici. Dincolo de acestea, rămân efectele sigure pe care Campania ziarului "Adevărul" referitoare la gradul de poluare a solului sau atmosferei, în diverse zone din ţară, provoacă vii polemici. Dincolo de acestea, rămân efectele sigure pe care "otrăvurile" le au asupra sănătăţii oamenilor.
Măsurătorile făcute recent de Laboratorul mobil din cadrul companiei SC ROMPETROL, Quality Control SRL, arată că probele de apă, aer şi sol din municipiul Cluj-Napoca conţin compuşi toxici de plumb, iar cifrele depăşesc de cel puţin două ori media acceptabilă prin normele sanitare.
Autorităţile clujene au contestat aceste rezultate, dar, în afară de argumentele contradictorii, rămâne o certitudine: riscul intoxicării cu plumb. La fel, edilii din Dej şi Câmpia Turzii s-au declarat surprinşi de consecinţele măsurătorilor făcute de Quality Control SRL.
Viceprimarul din Dej, Costan Morar, a încercat să explice prezenţa plumbului găsit în solul Parcului Central prin faptul că acolo a funcţionat zeci de ani o tipografie, recunoscând că, în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, există probleme din cauza conductelor şi a branşamentelor vechi de peste două decenii.
O situaţie dezastruoasă a fost întâlnită şi la Zalău, unde în sol a fost descoperită o concentraţie inadmisibilă de metale grele, plumb şi cadmiu. Astfel, în acest oraş, locuitorii nu ar trebui să cultive fructe sau legume, întrucât o parte din compuşii toxici ai acestor metale se înmagazinează în plante.
La Satu Mare, probele de apă şi de sol conţin de patru ori mai mult plumb şi de două ori mai mult zinc decât limita admisă de normele internaţionale.
La Baia Mare, rezultatele au arătat că poluarea cu plumb a atins cote alarmante: 129,8 mg pe kilogram