Lucrurile se intimpla cu atita “vigoare” incit mi-e mie greu sa tin pasul cu comentatul. Recentele modificari la Codul de Procedura Penala si la Codul Penal au concentrat atentia pe articolele care aveau legatura cu “stirile zilei” - in speta, scandalul Remes si inchisoarea pentru ziaristii care ar mai indrazni sa faca astfel de nesimtiri.
Sunt insa prevederi la fel de ciudate si care ar pune anchetatorii in imposibilitatea de a derula orice investigatie. Astfel, durata anchetei este limitata la 6 luni, fara nicio alta nuanta; daca timp de 6 luni anchetatorii, excedati de alte dosare (vedeti ce pozitiva sunt?) nu apuca sa instrumenteze cazul, presupusul raufacator e cetatean cinstit.
Tot astfel, un judector nu poate decide punerea sub urmarire a unui presupus infractor decit dupa inceperea urmaririi penale - adica dupa ce acesta a fost anuntat, cu acte in regula, ca e urmarit si daca e prost, sa continue sa discute cu complicii sai la telefon.
Ce mi se pare cu adevarat cinic la aceste modificari este motivul invocat: protectia cetateanului, a drepturilor sale in fata abuzurilor justitiei. Cred ca daca mergem inainte pe calea asta, nu numai ca il vom proteja pe cetean de abuzurile justitiei, ci il vom proteja de justitia cea oarba si rauvoitoare. vedeti, de aia imi place mie tara asta: reuseste mereu sa ma surprinda.
Cind mi-as fi inchipuit eu ca voi iesi public pentru a proteja dreptul procurorilor de a ancheta?
Punctele inacceptabile din modificarile la CPP si CP, mai jos.
Initiativa pentru o Justitie Curata, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia ProDemocratia si Centrul pentru Jurnalism Independent dezaproba cu fermitate modificarile aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala
Organizatiile semnatare dezaproba cu fermitate introducerea unor prevederi in Codul Penal si Codul de