Stabilit în Statele Unite, un cercetător elveţian revine anual la Polul Nord, de 33 de ani încoace, pentru a studia calota glaciară. La 57 de ani, Konrad Steffen, supranumit simplu "Koni", Stabilit în Statele Unite, un cercetător elveţian revine anual la Polul Nord, de 33 de ani încoace, pentru a studia calota glaciară.
La 57 de ani, Konrad Steffen, supranumit simplu "Koni", conduce una dintre cele mai mari echipe de cercetare din SUA: Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES), în cadrul căreia are peste 600 de colaboratori. Konrad este îndrăgostit de calota glaciară, astfel că i mai se spune "omul gheţarilor".
Un adevărat uriaş, înalt de 1,93 metri, flegmatic în gesturi, întotdeauna bine dispus, Steffen Konrad este originar din Zurich, dar are şi strămoşi suedezi. Pasionat de suprafeţele întinse de gheaţă de la Polul Nord, s-a stabilit la Boulder (Colorado), despre care spune că este "o enclavă multiculturală şi multietnică", a cărei apropiere de natură îl face să se simtă bine.
Din 1975 încoace, revine fără încetare în zonele polare. "Ceea ce iubesc cel mai mult aici este spaţiul fenomenal, care a devenit practic laboratorul nostru", declară el de fiecare dată când stă de vorbă cu ziariştii. "O adevărată cămilă! Poate să stea două zile fără să mănânce sau să bea, doar să facă măsurători ale calotei", spune Jay Zwally, un specialist în climatologie şi gheţari al NASA, care lucrează cot la cot cu Steffen de mai bine de 10 ani în cadrul bazei numite "Swiss Camp", situată într-o zonă nordică din vestul Groenlandei.
Lasere şi camere rotative
"Koni" îşi completează cercetările sale cu ajutorul unor informaţii şi măsurători transmise prin satelit. Devenit între timp o somitate mondială în domeniu, el îşi va testa, în august 2008, un aparat unic în felul său, dotat cu lasere şi camere rotative, cu ajutor