Singura concesie pe care preşedintele rus Vladimir Putin a făcut-o europenilor a fost să accepte informarea timpurie a posibilelor tulburări în livrările de energie către statele blocului
Singura concesie pe care preşedintele rus Vladimir Putin a făcut-o europenilor a fost să accepte informarea timpurie a posibilelor tulburări în livrările de energie către statele blocului comunitar.
Sectorul energetic european şi investiţiile străine în acest domeniu au fost punctele sensibile ale întâlnirii dintre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderii Uniunii Europene, la summitul ruso-european din Portugalia.
La sfârşitul discuţiilor însă, cele două părţi au ajuns la concluzia că, pentru a evita eventualele crize energetice, problemele vor fi discutate anterior, iar UE va susţine acceptarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului.
Liderii europeni şi preşedintele rus, Vladimir Putin, consideră că nu s-au întâlnit în van la summitul UE-Rusia, de la Mafra, Portugalia. Asta, chiar dacă în opinia şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, divergenţe între cele două părţi încă rămân.
El a specificat însă că relaţiile economice dintre Rusia şi UE au un potenţial mare pentru a putea fi exploatate mult mai bine şi, prin urmare, europenii susţin acceptarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
În plus, Vladimir Putin a afirmat că ţara sa este dispusă să renunţe la controversatele taxe pentru exporturile de cherestea dacă va fi acceptată în OMC. Dar pentru a atinge acest ţel, Rusia mai are nevoie şi de reforma tarifelor feroviare. Rusia anunţase că va dubla taxele de export pentru lemnul verde, ceea ce a determinat companiile producătoare de cherestea să afirme că acest lucru va pune capăt importurilor de acest fel din Rusia.
Legea europeană a energiei nu discriminează Rusia
Liderul de la Kremlin le