Vineri seara, Zilele Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" s-au incheiat cu lansarea a patru volume omagiale dedicate lui Fanus Neagu. Au participat multi dintre prietenii scriitorului brailean care a implinit 75 de ani. Moderator a fost criticul Mihai Ungheanu. "Il cunosc pe Fanus Neagu din tineretea lui literara. Este unul din marii scriitori de limba romana, un prozator deosebit. Fanus Neagu a aparut ca un fenomen literar, a facut gol in jurul lui de cind a aparut, nu a putut fi supus unor norme, impuse atunci literaturii romane. Si-a creat un traiect propriu, s-a impus ca un fiu al Baltilor Brailei si a ajuns in literatura romana la virf". Din pacate, la intilnire nu a participat si cel sarbatorit, din motive independente de vointa lui. Cu toate acestea, Fanus Neagu a trimis un mesaj brailenilor, in care le-a spus ca ii pare foarte rau ca nu poate fi alaturi de ei.
A fost apoi lansata antologia de critica realizata de profesorul Viorel Coman, "Drumuri in poveste", tiparita la editura "Semne" din Bucuresti. Autorul antologiei a prezentat mecanismele de producere a cartii si a dezvaluit ca doreste sa realizeze o istorie a receptarii celor patru mari clasici de la Dunarea de Jos, Fanus Neagu, Panait Istrati, Mihail Sebastian si Nae Ionescu. "Acum cred ca este timpul sintezelor si aceasta carte este o provocare. Am inceput cu Fanus Neagu pentru ca este momentul celor 75 de ani, apoi pentru ca este un foarte mare scriitor, care a sporit expresivitatea limbii romane, a scris istoria oamenilor de la Dunarea de Jos, a spus mai bine decit oricine povestea Brailei. Am ales cronicile din presa de la debutul cartilor, toate vocile criticii literare din anii '50 pina in 2005", a explicat prof. Viorel Coman.
Directorul Bibliotecii Judetene, Rodica Draghici, a explicat apoi cum a aparut ideea tiparirii albumului biografic, "Portretul unei vieti". "Am facut