Majorarea puternica a creditelor in franci elvetieni, calificata ca moneda "exotica" pana acum, arata ca de fapt leul este in aceasta situatie.
Trei dintre cele mai active banci pe zona finantarilor imobiliare, Raiffeisen, Volksbank si OTP, afirma ca imprumuturile in franci elvetieni au ajuns sa reprezinte mai mult de jumatate din sumele acordate lunar clientilor individuali.
"Peste 50% din portofoliul de credite ipotecare noi sunt in franci elvetieni", a declarat pentru ZF Razvan Munteanu, vicepresedintele pe retail al Raiffeisen Bank.
La creditele in franci, dobanzile nominale afisate de banci variaza intre 4% si 5% pe an. In cazul creditelor in euro, cei mai agresivi jucatori au dobanzi intre 5% si 6% pe an.
Munteanu sustine ca nu exista indicii alarmante privind eventualitatea unei deprecieri substantiale a leului fata de francul elvetian, care este destul de bine legat de euro dupa cum ne arata istoria ultimilor ani.
"Diferenta de dobanda se vede cu ochiul liber, riscul de pret este relativ modest si cred ca, pentru ipotecare, francul elvetian este o solutie de finantare mai convenabila."
Gerald Schreiner, presedintele Volksbank, afirma ca 65% din creditele de retail vandute intr-o luna de banca sunt in franci elvetieni.
In ultima perioada, vanzarile lunar de credite ale Volksbank au fost de circa 150 de milioane de euro. Schreiner admite ca, pentru creditele pe termen lung, euro reprezinta o varianta mai sigura, intrucat aceasta va fi deviza in care clientul va obtine venituri dupa ce Romania va adopta moneda unica. Totusi, clientii aleg varianta francilor elvetieni, ignorand avertizarile ofiterilor de credit privind riscurile mai mari, spune seful Volksbank.
"Jumatate din portofoliul de credite de retail este in franci elvetieni, iar ponderea este in crestere. Clientii prefera in continuare sa contra