Managerii generatiei baby-boom-erilor se apropie de varsta pensionarii, iar companiile nu fac suficient pentru a umple golurile create la varful ierarhic si nici nu acorda destula atentie amenintarilor venite dinspre economiile emergente.
Un studiu efectuat de IBM pe un esantion de 400 de manageri de resurse umane din 40 de tari a relevat ca mai mult de trei sferturi dintre acestia sunt preocupati de capacitatea organizatiilor de a forma noi lideri. Iar acest lucru reprezinta o problema majora daca ne gandim la factorii care au stat la baza cresterii explozive de pe pietele emergente si retragerea de pe piata muncii a unui numar mare de angajati cu experienta, a avertizat IBM.
Esecul in tentativele de a forma noi lideri supune strategiile de crestere ale companiilor la riscuri majore, se mai arata in raportul IBM. Insa leadership-ul nu este o problema doar pentru afacerile vestice. Astfel de probleme exista la nivel mondial si afecteaza companii din toate colturile lumii. Potrivit studiului, companiile din regiunea Asia ? Pacific au fost cele mai preocupate de capacitatile lor de a crea noi lideri, in procent de 88%, urmate fiind de America Latina (74%), Europa, Orientul Mijlociu si Africa (74%), Japonia (73%) si America de Nord (69%).
"In mediul de afaceri actual, organizatiile din intreaga lume trebuie sa aiba lideri pregatiti pentru viitor, care sa poata actiona in concordanta cu cererile actuale, sa conduca forta de munca si sa gestioneze schimbarile, si sa puna bazele evolutiilor viitoare", a precizat Tim Ringo, lider mondial pe probleme de management de capital uman in cadrul IBM Global Business Services. "Leadership-ul eficient nu doar orienteaza oamenii in situatii de afaceri turbulente, ci creeaza un climat care atrage si pastreaza indivizii performanti, care vor fi intr-un numar tot mai redus in viitor", a adaugat Ringo.