Microsoft a renuntat la lupta sa de noua ani de zile cu autoritatile de reglementare din Europa, anuntand recent ca nu va mai contesta o sentinta emisa luna trecuta si ca va furniza informatii tehnice rivalilor sai in niste conditii pe care gigantul ameri
Autoritatile de reglementare si o serie de grupuri software din Europa au salutat decizia ca pe o revolutie care va permite aparitia unui grad mai ridicat de concurenta, in special pe piata aplicatiilor pentru servere, care sunt instalate in centrele de date ale corporatiilor.
Acordul a fost semnat in Europa, dar va avea consecinte pe plan global pentru ca termenii de licentiere pentru proprietatea intelectuala Microsoft vor fi extinsi si pentru competitorii companiei din Statele Unite si de pe alte piete. Daca noile conditii de licentiere vor duce la cresterea competitei, asa cum spun autoritatile de reglementare, consumatorii ar trebui sa beneficieze de preturi mai mici si o accelerare a inovatiei in software.
Acordul cu Microsoft nu schimba cu nimic sentinta de luna trecuta emisa de a doua curte de justitie din Europa si care furnizeaza o bazaa legala solida pentru ca Uniunea Europeana sa poata forta o companie cu puteri dominante sa partajeze proprietatea sa intelectuala cu rivalii sai.
Ce efect va avea insa concret acest acord cu Microsoft asupra pietei globale de software nu este sigur cata vreme multe aspecte ale acestui caz au mai fost deja reglementate, atat din punct de vedere tehnic, cat si legal, conform unor specialisti din industrie, scrie New York Times.
Ca parte a eforturilor sale de a-si reglementa problemele antiturst, Microsoft a incheiat acorduri costisitoare cu companiile concurente care se numarau printre cei mai vocali critici ai sai, incluzand aici Sun Microsystems, IBM si Novell. Conform analistilor, acordurile private incheiate de Microsoft cu compe