Creşterea cheltuielilor bugetare şi orientarea greşită a ajutoarelor sociale - principalele pericole pentru dinamica economiei. Observând evoluţiile din ultima perioadă, guvernatorul BNR a Creşterea cheltuielilor bugetare şi orientarea greşită a ajutoarelor sociale - principalele pericole pentru dinamica economiei.
Observând evoluţiile din ultima perioadă, guvernatorul BNR a identificat o serie de factori mai vechi, dar şi mai noi, care pot frâna creşterea economiei. Cei mai mulţi dintre aceştia provin din politicile şi măsurile guvernamentale, care au condus inclusiv la creşterea deficitelor.
Pe lângă problemele create de evoluţiile cursului de schimb valutar (în special, aprecierea leului) sau scumpirile care duc la creşterea inflaţiei, Mugur Isărescu a semnalat şi deficienţele politicii fiscale şi de venituri a guvernului.
"Optimul realist în lipsa unei posibilităţi ca majorarea salarială să fie mult mai temperată este o politică fiscală mult mai strânsă, dublată de întăriri ale politicii monetare", a declarat guvernatorul BNR, prezent la o reuniune organizată de Unimpresa - asociaţia investitorilor italieni din România. Isărescu a mai spus că sunt necesare politici de venituri "mult mai strânse", dar şi restructurări pe piaţa forţei de muncă.
Atenţie la aprecierea leului!
"Mesajul BNR este clar. Nu se mai poate realiza niciun progres numai ţinând cont de rata inflaţiei", a mai spus guvernatorul BNR. El consideră că guvernul "nu a făcut suficiente eforturi în domeniul restructurării pieţei forţei de muncă", iar ajutoarele sociale "stimulează populaţia să nu muncească". De asemenea, "reformele structurale trebuie întărite pentru a nu avea influenţe asupra creşterii economice şi asupra inflaţiei", a mai spus Isărescu.
Iar deficitul de cont curent a devenit o problemă, astfel că "România trebuie să aibă mai multă grijă