Duminica, 28 octombrie, ia sfarsit la Sibiu festivalul de film documentar si antropologic "ASTRA Film Fest 2007", unul dintre cele mai importante evenimente din agenda Capitalei Culturale Europene, rasplatit de Gala Societatii Civile cu Premiul de excelenta pentru Cel mai bun proiect cultural din Romania.
56 de filme din 30 de tari au intrat in cele patru sectiuni competitionale ale festivalului, in care au putut fi vizionate, de asemenea, programe speciale BBC si ARTE, premiere mondiale si portrete de regizori celebri. Documentarele au fost selectionate dintr-un total de aproximativ 800 de filme trimise din 62 de tari. Comentand complicatul proces de selectie, directorul festivalului, Dumitru Budrala, a spus: "A fost un efort de admirat din partea comisiei de selectie, formata din importanti critici de film. Iar faptul ca au fost acceptate atat de multe productii ne intareste ambitia ca ASTRA Film Fest sa devina un eveniment cu frecventa anuala, in loc de o data la doi ani. Cred ca Festivalul nostru poate parafraza cu succes motto-ul care a facut Sibiul celebru - ASTRA Film este un festival al culturii, un festival al culturilor".
- Sunteti autorul festivalului ASTRA Film Fest. Care este cea mai importanta semnificatie a acestei manifestari internationale, ajunsa la cea de a 9-a editie?
- Am descoperit cu bucurie faptul ca tot mai multi regizori si producatori de film documentar isi calculeaza timpul in asa fel incat sa-si lanseze creatiile la editiile Festivalului nostru. ASTRA Film Fest a devenit un loc al premierelor, nu numai pentru studenti, ci si pentru numele consacrate ale filmului documentar din toata lumea.
- Ziarele au scris despre numarul mare de personalitati din lumea filmului, cooptate in juriu. Este un pariu pe care l-ati pus inca de la prima editie. Conteaza atat de mult valoarea "judecatorilor"?