Inceput in urma cu cateva luni, programul de control al sanatatii a intrat in coma.
Nici jumatate dintre romani nu s-au prezentat la medicul de familie. Si mai putini si-au facut analizele. Nici macar vara nu mai poate fi invocata drept alibi de cei care n-au vrut sa dea ochii cu medicii lor de familie, nici cu specialistii de prin spitale. Din varii motive care au drept componenta principala meschinaria, romanul detesta sa mearga la mecanicul auto si la medic. Are sentimentul ca, si intr-o parte si-ntr-alta, i se inventeaza tot felul de betesuguri si remedii complicate pentru a plati o reteta piperata.
Indiferent de motiv, pe tot cuprinsul tarii, plebiscitul sanitar se remarca prin absenteism si da un vot de neincredere programului de sanatate. Cu toate ca este, probabil, prima masura radical-reformatoare din domeniul medical care vrea sa ne faca mai sanatosi. Celelalte certuri pe medicamente, pe distributia acestora, pe instrumentarul spitalelor sau pe directia acestora le-au lasat pacientilor un gust amar. Ca de obicei, smecherii intrati in politica fac bani din bolile noastre si se lupta la baioneta pentru a-si plasa favoritii si clientii in fruntea spitalelor. La randul lor, medicii, atunci cand nu fac coada sa plece la cules de capsuni sau la carat roabe pe santierele occidentale, se afla intr-o permanenta greva de zel. Ii consulta si nu prea pe pacienti sau prescriu medicamente iesite din uz. De sanatatea noastra nu se mai ocupa nimeni. Nici chiar noi, dupa cum se vede.
Inconjurati de pericole, ne multumim sa traim fara a dori sa aflam si cat de sanatos traim. In Romania nu supravietuiesc doar dinozaurii comunisti, ci si virusii eradicati in mai toate tarile civilizate. Avem cazuri de antrax, botulism si turbare. In scolile si gradinitele din Dolj, Buzau, Botosani si Neamt, sute de copii au fost trimisi la tratament pentru ca s-a descoper