Constienti de faptul ca stresul in care traiesc ii imbolnaveste si de trup si de minte, americanii si englezii lanseaza un nou program de viata: "Grabeste-te incet!". Bine ar fi sa invatam si noi lectia inainte de a fi prea tarziu
Grabeste-te incet!
In Occident, ritmul existentei a devenit infernal. Goana dupa bani seamana cu o cursa nebuna, fara punct de sosire. Cu cat ai mai mult, cu atata vrei sa ai fara limita. Conform ultimelor statistici, ritmul existentei in orasele mari s-a accelerat de zece ori in ultimul deceniu. Iar durata somnului s-a scurtat cu o jumatate de ora fata de acum douazeci de ani. Ii invidiem pe oamenii care conduc mai multe afaceri deodata, laudandu-i pentru eficienta lor, desi biata lor viata e mai aglomerata ca un carucior de supermarket, sambata dimineata, de ziua cumparaturilor.
Dar sunt din ce in ce mai numerosi cei care doresc sa traiasca altfel: mai tihnit. Incet-incet, s-a conturat o tendinta de sens contrar. Numele ei este "slow life" si pledeaza pentru mai multa atentie acordata vietii personale, lucrurilor care aduc bucurie.
Recent, la un sondaj de opinie organizat de revista germana "Der Spiegel", 34% dintre cei chestionati au raspuns ca ar prefera un post care le-ar aduce mai putini bani, oferindu-le in schimb mai mult timp liber si o alta calitate a vietii. Aceasta ar putea sa le convina si patronilor. Caci dintr-un studiu al Biroului de consultanta pentru intreprinzatori, a reiesit faptul ca angajatii au fost cu atat mai productivi, cu cat programul de lucru era mai scurt. Oricum, cele mai bune idei ne vin totdeauna in momentele de odihna, iar nu in cele de agitatie. "Gandire lenta", asa numesc psihologii acest fenomen.
Solutia propusa se numeste, "Downshifting", reducerea vitezei. In ce consta ea? Oamenii prinsi in cursa succesului isi reduc din proprie initiativa orele de lucru, refuza pr