Cristian Mihai CHIS
Ca si cand ar fi fost chemati sa-si voteze pensiile sau majorarea cu suta la suta a bugetului pentru deplasari singurele clipe cand in parlament se ajunge la un cuvant drag lui Ion Iliescu, consens" deputatii au tras un sut in fund principiilor si au operat cateva indulciri ale legii penale.
Din paradigma care diferentia pe vremuri avutul public de cel privat, cand era pedepsit strasnic numai furtul ce atingea avutia obsteasca, alesii au mai gasit un pui: au asigurat unanimitatea pentru o propunere venita de la Comisia juridica, si anume inscrierea sintagmei cu consecinte deosebit de grave" in dreptul faptelor care topesc sume de la 10 milioane de euro in sus prevederea precedenta fixa plafonul la 60.000 de euro.
Gratie acestei imblanziri, un ministru care semneaza asocierea unei companii de stat cu o firma apartinand unui amic de-al unui coleg de guvern, compania vine cu aport la capital cu un teren de 8 milioane de euro, dar care ajunge, subevaluat, la doua milioane, astfel incat poporul devine actionar minoritar desi intra in combinatie cu cinci hectare in centrul Bucurestiului, scapa basma curata.
Si asta si deoarece daca nu s-a inceput urmarirea penala nu mai e voie la interceptari (o alta dulce modificare a procedurii, tot cu consens), iar fara interceptari dosarele procurorilor anticoruptie se subtiaza binisor. Chiar sa ai tu hotarari de guvern semnate de impricinati.
Ce efect are modificarea? Pai are, deoarece legea penala mai favorabila retroactiveaza. Si daca adaugam micsorarea termenelor de prescriptie (inca o cucerire a unanimitatii) e clar ca daca scrie pe tine ministru ai toate sansele sa impingi dosarul prin drepturile omului pana cand strangi suficient de mult malai ca sa scrie pe tine si Rio.
Ca sa nu mai spun de dosarele unor greuceni il amintesc numai pe Geo