Apropierea alegerilor pentru Parlamentul Europei a impulsionat sondajele de opinie. In functie de interesele comanditarilor, ele se diferentiaza la scorurile protagonistilor.
Diferentele nu sunt insa atat de mari incat sa se poata vorbi de o falsificare a tendintelor electoratului sau de incercari de manipulare a lui. In toate sondajele trendul este acelasi, in ciuda "nuantarilor" impuse de unii interesati. In toate sondajele PD-ul este pe primul loc, urmat la o distanta apreciabila de PSD, PNL si PNG. La limita pragului electoral de 5% se afla PRM-ul si UDMR-ul, alte partide, precum PLD-ul, PC-ul, PIN-ul sau PNTCD-ul, avand putine sanse de a beneficia de acest test electoral. Cele 35 de locuri acordate de UE pentru Romania vor fi, probabil, impartite intre primele trei (sau patru) formatiuni. Campania declansata in perspectiva alegerilor nu va schimba, cu siguranta, prea multe in tabloul proiectat de sondaje.
Euroalegerile sunt importante pentru regruparile politice la nivel continental, majoritatea partidelor romanesti facand parte dintr-o orientare europeana sau alta. Parlamentul UE este dominat, dupa cum se stie, de gruparea "popularilor", la care au aderat si trei formatiuni din Romania, PD-ul, UDMR-ul si PNTCD-ul. Popularii europeni sunt interesati sa-si intareasca influenta in Parlamentul Uniunii si, in consecinta, sprijina fara reticente PD-ul in batalia sa electorala. Prezenta liderului PPE la lansarea eurocandidatilor PD a fost, evident, normala. D-l W. Martens a sustinut pe fata ca, fara ministrii PD (B. Blaga, M. Macovei etc.), procesul integrarii europene a Romaniei ar fi fost mult mai lent. Retras de la guvernare, PD-ul a lasat PNL-ul, fostul partener din alianta DA, sa-si expuna toate "competentele". Actiunile noilor demnitari liberali au fost comentate cu ironie acida de majoritatea mediilor pentru partialitatea lor, pentru evidenta a